23 marca (sobota) 2019, godz. 19:00
Zapraszamy na wieczór z cyklu "Literatura i Wino".
Narek Bieńczyk i jego najnowsza książka "Wszystkie kroniki wina"
Wieczór rozpocznie się rozmową przy lampce wina z Markiem Bieńczykiem, znakomitym pisarzem, tłumaczem, historykiem literatury oraz... wielkim znawcą win.
Warren Winiarski, wybitny winiarz kalifornijski, powiada, że wino pozwala dopełnić w nas to, co niedopełnione, dokończyć to, co niedokończone. Trudno lepiej określić, czym jest wino jako substancja magiczna, która czyni z jego wielbicieli nieformalną sektę rozproszoną po całym świecie. Właśnie tę magię próbuje zgłębić Marek Bieńczyk w kronikach pisanych od lat.
„Przyjemność bycia winomanem jak stado szympansów na wielu siedzi gałęziach”, czytamy w jednej z nich. Marek Bieńczyk – znany pisarz, laureat Nagrody Literackiej Nike 2012 - z pasją, ale też z humorem, śmiechem i dystansem opowiada o winie na różne sposoby. Albowiem przyjemność płynąca z wina polega nie tylko na degustowaniu, na duchowych uniesieniach czy na poznawaniu tajników produkcji. Równie ważna jest gawęda, opowieść, dla której wino jest to głównym tematem, to pretekstem. Nie musimy być koneserami, znawcami wina, aby kroniki te smakować.
Jak pisze autor, „nie musimy przecież kochać Laury, by czytać sonety Petrarki do Laury. Innymi słowy: można pić tylko słowa”.
Źródło opisu: Wielka Litera
Rozmowę poprowadzi Michał Bardel, Redaktor Naczelny Magazynu Czasu Wina. Po rozmowie zaprosimy Państwa na kolację, w czasie której podamy menu i wina dobrane na ten wieczór przez Marka Bieńczyka.
Menu i Wina
Aperitif
Le Pas du Moine, AOC Côtes de Provence, Château Gassier, Prowansja, Francja
Pierwsza przystawka
Filet z pstrąga smażony z krewetkami w kremowym sosie z czosnku parmezanu i bialego wina
Bagueri Rebula, Vinska Klet Goriska-Brda, Primorje, Słowenia
Druga przystawka
Teryna z pieczonej wieprzowiny w ciescie z musem z mirabelek
Cruz de Alba Crianza, DO Ribera del Duero, Bodegas Ramón Bilbao, Kastylia-León, Hiszpania
Danie główne
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie z cebulowa tartą tatin suszonymi pomidorami i rukolą
Ca’del Laito, DOC Valpolicella Ripasso Superiore, Tommaso Bussola, Veneto
Deser
Jabłka pod kruszonką z lodami i rodzynkami w wódce
Collection Plaimont, AOC Pacherenc-du-Vic-Bilh, Region Południowo-Zachodni, Francja
O autorze
Pisarz, eseista, historyk, enolog, tłumacz Kundery, Barthesa i Ciorana.
Studiował romanistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pracuje jako historyk literatury w Instytucie Badań Literackich PAN. Wykłada też w Studium Literacko-Artystycznym na UJ w Krakowie. Jest współpracownikiem francuskiego kwartalnika "L'atelier du roman". Znawca literatury polskiego romantyzmu i współczesnej humanistyki francuskiej.
Jest członkiem International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (F.I.J.E.V.), współpracuje z krakowskim Collegium Vini. Publikował cykle felietów na temat wina m.in. w "Magazynie" "Gazety Wyborczej", "Przekroju", miesięczniku "Forbes", dwumiesięczniku "Magazyn Wino" i miesięczniku "Kuchnia".
Laureat literackiej nagrody Nike za rok 2012 za "Książkę twarzy".
Źródło opisu: Wikipedia, culture.pl
Rezerwacja
Zgłoszenie na Noc z Winem - Wieczór z cyklu "Literatura i Wino" wymaga wcześniejszej rezerwacji. Rezerwacji dokonać można dzwoniąc pod numer (+48) 600 226 150 lub (+48) 669 201 203 lub (+48) 12 312 24 23 lub też pisząc na adres recepcja@dworsierakow.pl
Koszt
Koszt kolacji dla członków Klubu Domu Wina, gości hotelowych oraz prenumeratorów magazynu "Czas Wina" wraz z jedną osobą towarzyszącą wynosi 169 zł/os.
Koszt kolacji dla pozostałych gości wynosi 189 zł/os.
*W korzystnej cenie oferujemy nocleg w pokojach naszego czterogwiazdkowego hotelu (280 zł nocleg w pokoju dwuosobowym ze śniadaniem)
Rozliczenie punktami klubowymi
Punkty klubowe. Za spotkanie rozliczyć się można także punktami klubowymi - licząc 1400 punktów za osobę. Zgłosić swój udział można dzwoniąc pod numer (+48) 722 100 224 lub pisząc na adres e-mail rezerwacje@wineservice.pl