23 - 25 lutego 2018
Weekend z polskimi winami. W sobotę zapraszamy na spotkanie z najlepszymi winiarzami w regionie, którzy podczas komentowanej degustacji 6 win przybliżą Pańśtwu wyjątkowość sandomierskiego terroir. Kolacja, inspirowana tradycją kulinarną Sandomierszczyrzny będzie okazją do spróbowania kolejnych 6 win i rozmowy z ich twórcami.
Natomiast podczas piątkowej kolacji podane zostaną owoce morza i wina włoskie .
Weekendowe atrakcje:
23.02.18 Piątek Bachusa. Janusz Fic gotuje do wina "Ryby i owoce morza" (Szczegóły: Piątek Bachusa | Ryby i owoce morza)
24.02.18 Master Class "Wina Sandomierza. Płochoccy i Paciurowie" (Szczegóły: Master Class | Wina Sandomierza)
24.02.18 Winna Sobota "Kolacja sandomierska z winami Doliny Wisły" (Szczegóły: Winna Sobota | Kolacja sandomierska z winami Doliny Wisły)
Prowadzenie: Justyna Korn Suchocka, redaktor magazynu "Czas Wina"
(...) Sandomierz i jego okolice to jedno z najstarszych, udokumentowanych miejsc produkcji wina w dawnej Polsce. Winnice rozwijały się tu od wczesnego średniowiecza, gdy winorośl sadzili Dominikanie a produkcję wina rozwijali mieszczanie, aż do wieku XVII. Dziś dawne tradycje odradzają się na południowych nabrzeżach Wisły i jej dopływu - rzeki Opatówki. Wapienno-marglowe gleby, doskonały mikroklimat i bliskość dwóch rzek, sprawiają, iż wytwarza się tu jedne z najciekawaszych win polskich. Zapraszamy na spotkanie z najlepszymi winiarzami w regionie, którzy podczas komentowanej degustacji 6 win przybliżą Państwu wyjątkowość sandomierskiego terroir. Kolacja, inspirowana tradycją kulinarną Sandomierszczyzny będzie okazją do spróbowania kolejnych 6 win i rozmowy z ich twórcami.(...)
Rezerwacja
Zgłosić swój udział można dzwoniąc pod numer (+48) 600 226 150 lub (+48) 12 312 24 23 lub pisząc na adres e-mail recepcja@dworsierakow.pl