Na winie trzeba i warto się znać.

Nasze wieloletnie doświadczenie w pracy z winem pokazało, że zdobywanie wiedzy enologicznej może być nie tylko nauką ale i doskonałą zabawą. Przygotowane przez redakcję „Czasu Wina” szkolenia i warsztaty kierujemy zarówno do hobbistów jaki i osób, które zawodowo związane są z winem.
Szeroki wybór kursów, przygotowany na najbliższy rok pozwoli znaleźć coś dla każdego kto zamierza poszerzyć swoją wiedzę i przy okazji dobrze się bawić.

Najbliższe kursy w Dworze Sieraków

Podstawy wina
Zapraszamy na weekendowy kurs, podczas którego początkujący pasjonaci wina dowiedzą się na czym polega proces winifikacji, co wpływa na smak i jakość wina, jak degustuje się wino. Prowadzący pokażą jak prawidłowo otworzyć butelkę, w jakich warunkach przechowywać wina i jak dobierać je do potraw.

Termin: 17 listopada - 19 listopada 2017 | Czas trwania: 3 dni | Cena: 920 PLN

Więcej informacji

Słynne szczepy winorośli
Kurs Enologiczny w Dworze Sieraków

Na świecie istnieje około czterech tysięcy odmian winorośli szlachetnej. W wielu regionach to właśnie szczep determinuje smak i charakter powstającego tam wina. Zapraszamy na kurs, podczas którego poznamy najważniejsze odmiany vitis vinifera – ich historię, specyfikę oraz regiony gdzie udają się najlepiej. Spróbujemy również win z najważniejszych apelacji charakterystycznych dla danych odmian.

Termin: 17 listopada - 19 listopada 2017 | Czas trwania: 3 dni | Cena: 1050 PLN

Więcej informacji

Zajęcia prowadzą: Dorota Romanowska, Justyna Suchocka, Wojciech Giebuta i Michał Bardel – redaktorzy magazynu „Czas Wina”, jurorzy międzynarodowych konkursów winiarskich.

Warsztaty winiarskie

Przygotowujemy też szkolenia na specjalne zamówienie kierowane do firm lub grup przyjaciół i znajomych. Warsztaty obejmują: naukę degustacji, dobór win do potraw, wina i sery, czekolada i wino.

Nasi instruktorzy

Wojciech Giebuta

Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET, pasjonat i znawca sztuki nowożytnej ze szczególnym uwzględnieniem architektury barokowej. Miłośnik muzyki klasycznej i operowej.

Dorota Romanowska

Iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, znawczyni historii, kultury i winiarstwa Ameryki Południowej, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.

Artur Boruta

Współzałożyciel firmy Wine-Service, pilot wycieczek, przewodnik winiarski i redaktor magazynu „Czas Wina”, juror międzynarodowych konkursów winiarskich. Od dwudziestu lat związany z branżą winiarską. Jego specjalnością są wina Hiszpanii, Ameryki Południowej i Afryki, dlatego też najchętniej prowadzi wyjazdy w tamte strony. Jest absolwentem UJ z zakresu zarządzania. Lubi podróżować wszędzie i na wszelkie możliwe sposoby, najchętniej motocyklem.

Michał Bardel

Redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, juror międzynarodowego konkursu winiarskiego Mundus Vini, kierownik studiów Wiedza o winie w Collegium Civitas w Warszawie. Z wykształcenia historyk filozofii, z zamiłowania dziennikarz, sybaryta, smakosz i podróżnik.

Justyna Korn-Suchocka

Z magazynem „Czas Wina” współpracuje od sześciu lat organizując i prowadząc eventy i degustacje winiarskie, pisząc o winach oraz o unikalnych produktach i potrawach polskich w autorskim cyklu Slow Food. Z powodu miłości do czerwonego wina od czasu do czasu rezygnuje z wegetariańskiej diety. Uważa, że każda podróż, nawet ta najkrótsza, to wspaniałe doświadczenie.

Powered by JS Network Solutions